Celebek +18

Őszinte leszek, sokáig nem tudtam, mit jelent a celeb szó. Aztán felismerve, hogy kikre alkalmazzák, egy sajátos definícióm lett, mely nem egyezik a hivatalos megnevezéssel.
A celeb a 21. század első évtizedében divatossá vált, főleg a médiában használatos szó, amely az angol celebrity rövidüléséből származik. Elsődleges jelentése: felkapott, „ünnepelt” híresség. A kifejezés azt a tartalmat is hordozza, hogy az ismertség alapja nem feltétlenül az illető tudása, hanem egy, a média által róla mesterségesen kialakított kép, amely beépült a fogyasztók gondolatvilágába.
Celebnek nevezünk filmsztárokat, színészeket, sportolókat, énekeseket, popegyüttesek tagjait, tévés személyiségeket, valamint írókat és bűnözőket is.
Találtam kategorizálásukra is példát:
Formás celebek: azok a hölgyek, akik minden címlapon mosolyognak. Igazából nem tudni, hogy miből élnek, de mindig a legdivatosabb ruhákban flangálnak, és tökéletes a sminkjük – idomaikat és a mosolyukat vetik be egy-egy fotózás alkalmából. Bódi Sylvi, Debreczeni Zita, Dundika,Horváth Éva, Kelemen Anna, Keleti Györgyi, (ő az elsőszámú kedvencem...) pedig mindig mindenről elmondja a gondolatát.
Bohóc celebek: nem színészek, nem zenészek (!), nem modellek, mégis imádjuk bámulni őket. Valóságshow-k szereplői, akik nem rettennek vissza a legbrutálisabb szerepektől sem. Bármikor hülyét csinálnak magukból a kamerák előtt; azért tartjuk őket, hogy legyen kin röhögni - Benkő Dániel, Gáspár Győző, Kiszel Tünde.
Oldalborda celebek: a híres- hírhedt férjük oldalán rivaldafénybe jutott hölgyek. lassan többet szerepelnek a képernyőn, mint a párjaik, és halálosan komolyan veszik a feladatukat. Sőt, némelyikük lassan túl is nő férjen. Illik meghívni őket a társasági rendezvényekre, a ruhaszponzorok már őket is öltöztetik, és annak is hírértéke van, ha beütik a lábujjukat a gardróbszekrény ajtajába. Rendszerint ők maguk is saját műsort kapnak, vagy DVD-t adnak ki, esetleg ruhakollekciót dobnak piacra. Férjeik által kerültek a címlapra: Galambos Dorina (még mindig nem hisszük el neki, hogy csodás a hangja - pedig az), Rubint Réka, Sarka Kata.Hirtelen celebek: az ismeretlenség jótékony homályából villantak elő egy-egy műsor mellékszereplőjeként, majd annyira megszerették a kamerákat, hogy ma már élni sem tudnak nélkülük. Tíz körömmel küzdenek minden „csepp” szereplésért az egyébként tehetséges emberek, csak éppen nincs sok okuk arra, hogy naponta szerepeljenek a címlapon. Hirtelen lett celeb például Keleti Andrea, Pflum Orsi, Südi Iringó.
Lefutott celebek: valaha szebb napokat látott művészek, akikre igazából már a kutya sem kíváncsi. Bánatukban eladják a lelküket a bulvármagazinoknak, és ötvenen, sőt hatvanon túl is megmutatják, hogy ők bizony képesek felvenni a harcot egy kishírért is bármelyik tinisztárral. A kategória legismertebb hazai celebjei: Bíró Ica, Delhusa Gjon, Karda Bea,Mary Zsuzsi, Sütő Enikő, Zalatnay Sarolta.